onsdag 3 april 2013

Trebenta Sookie

I går kväll mötte Sookie mig vid grönsakdsags på tre ben med en tapper min. När jag plockade upp henne skrek hon av smärta och jag såg att högra tassen fram var svullen. Genast börjar man fundera på brutet ben,  jourtider, barnvakt osv innan tanten tar en tillbaka till nuet med ett rejält nyp i fingrarna; " Hallåå?! Ge mig maten nån gång då!"
Jag ger henne godsaker i famnen för att jag vill se att hon äter ordentligt men hon åt precis som vanligt med god aptit så det var ingen fara för henne att vänta tills veterinärstation öppnade dagen efter.
Den ena delen av buren fick stängas av med galler för att inte Sookie skulle behöva stå ut med ev. mobbing från medlemmar av flocken. Inte särskilt populärt från Fannys sida, den delen av buren är hennes favorit och dessutom är hon så otroligt nyfiken att det inte tog många sekunder innan hon försöker sig på att äta sig igenom till andra sidan. Ett fleeceinklätt galler senare fick även hon ge upp för natten.

Mutter..klämma på en dam sådär...


Idag åkte vi i tid till öppning men inte helt oväntat fanns det inga vanliga tider, fast en jourveterinär fanns på plats som vi kunde vänta på att få träffa. Vår veterinär var en kille som vi inte träffat förut och han kunde ganska snabbt konstatera att foten måste röntgas, inte snabbt nog för Sookie som skrek flera gånger innan han var klar. Han hade bara tur att hon är en dam med lite klass annars hade hon nog bitit honom utan att tveka. Nu var det jag som fick stå ut med lite sura nyp trots att jag mutade henne med sallad..


När han kommer tillbaka ska jag minsan...zzzzz

Röntgen visade inte några skador på skelettet, istället verkar hon ha nån sort infektion i tassen som behöver behandlas. Så nu kommer hon att få gå ett tag i egen bur men med besök från Fanny ibland eftersom hon är snäll och Sookie tycker om henne. Hur länge vet jag inte riktigt men hon måste få vila tassen lite innan hon är redo för riktigt flockliv igen och hon ska medicineras i några dagar.


Bekymrad make.


Ursäkta, kan du öppna lite bara?


Vi har ju köpt krya på dig blommor åt dig


Ja, alltså vi kunde inte vänta riktigt, men varsågod!


Bra med kompisar som kommer över på en fika.


Slappa lite i höet. 

Snart hoppas jag att hon är sig själv igen med samma fart som vanligt och springer i vägen med livet som insats när det ska delas ut grönsaker. Husse hade dock fräckheten att fråga hur gamla marsvin blir egentligen och om hon egentligen var värd att lägga ner massa pengar på!
För det första har några av våra marsvin blivit 7-8 år gamla, för det andra är hon bara 4 år och för det tredje är hon ovärderlig. När hon inte längre vill leva kan man börja fundera men innan dess kommer jag att göra allt för att hon ska ha det bra precis som resten av flocken.

4 kommentarer:

 1. Obetänksamma Husse!! Det där, det är ju bara ett litet myggbett. Men det är klart att man måste tjoa högt så att de inte klämmer för hårt.

  Till matte vill jag säga att de kan titta noga, noga på röntgen om det inte finns förändringar i lederna. det är ju smått, men det går att se om man vet vad man letar efter. Artros är ju inte ovanligt bland dessa små.

  SvaraRadera
 2. Krya på dig fina lilla Sookie! Nu får du vila dig i form, det är svårt när man är ett litet piggt svin.

  SvaraRadera
 3. Krya på dig, Sookie <3
  Oerhört kloka djur, som snabbt konstatera att gallret beöver genast bort så vi kan ta hand om vår vän som behöver oss nu, mer än nånsin.

  Jag har sett det hos mina egna, hur de andra i flocken ändrar beteende gentemot den sjuke, vilar nära, puffar försiktigt på, putsar ansikte o öron osv...
  Så sociala och kloka :)

  Tinna/Juni Juli

  SvaraRadera
 4. Skönt att Fanny är en snäll tjej, tråkigt att vara helt ensam! Underbara bilder!

  SvaraRadera